Hvordan meditere (Guide + nyttige tips)

Hvordan meditere er en spørsmål som ofte stilltes fra de som enda ikke er kjent med hvordan man kan bedrive medtiasjon. Selv om det finnes mange ulike meditasjonsmetoder, er det ingen “riktig” eller “gal” måte å meditere på.

Det viktigste er å finne en metode som fungerer for deg, og å være tålmodig med deg selv mens du øver deg. Med litt øvelse kan meditasjon bidra til å redusere stress, øke fokuset og forbedre ditt generelle velvære.

Glem forskere som sier at det å meditere ikke hjelper, for svært mange mennesker over hele verden drar utrolig stor nytte av det å meditere.

Hvordan meditere – 6 enkle steg du kan følge

Hvordan mediterer man trenger ikke å være en vanskelig øvelse. Nedenfor er noen konkrete steg som tar deg gjennom prosessen med hvordan meditere. Enten du nettopp har startet å meditere eller aldri har prøvd det før, men ønsker å komme i gang, kan disse stegene være til god hjelp.

Steg 1. Finn et egnet sted

Velg et rolig, stille sted der du kan sitte eller ligge behagelig med lukkede øyne, samtidig som du ikke blir forstyrret av lyder i omgivelsene.

Det kan være en god idé å velge en behagelig posisjon, enten sittende, liggende eller stående, avhengig av hva som føles mest komfortabelt for deg.

Steg 2: Velg en form for fokus

Det finnes mange ulike måter å fokusere tankene dine på under meditasjon. Du kan fokusere på pustingen din, gjenta et mantra eller se etter et visuelt element.

Velg en form for fokus som føles naturlig for deg, og prøv å holde fokuset ditt på dette i løpet av meditasjonsøkten.

Steg 3: Sett av tid til å meditere

Det er viktig å sette av litt tid hver dag til å meditere, selv om det bare er et par minutter. Svaret på hvordan meditere er ikke at du trenger å sitte timevis hver eneste dag, men jo mer du øver deg, desto lettere blir det å meditere. Du kan øke tiden etter hvert som du blir mer komfortabel med meditasjonen og hvordan man mediterer.

Steg 4: La tankene dine være

Det er normalt å ha tanker som kommer og går mens du mediterer. Prøv ikke å kontrollere tankene dine, men la dem bare komme og gå. Fokuser på fokuset ditt, og prøv å ikke la deg distrahere av tankene dine.

Steg 5: Håndter distraksjoner og forstyrrelser

Det er naturlig å bli distrahert av lyder eller andre forstyrelser som skjer rundt deg mens du mediterer. Når dette skjer, vær oppmerksom på distraksjonen og gå tilbake til fokuset ditt. Ikke bli frustrert eller lei deg hvis du finner det vanskelig å konsentrere deg.

Steg 6: Øv deg jevnlig

Jo mer du øver deg på meditasjon, desto lettere vil det bli å konsentrere deg og få glede av det. Prøv å meditere på samme tid hver dag, slik at det blir en fast rutine.

Ikke gi opp hvis du ikke føler at du får noen umiddelbare resultater – meditasjon og det å hvordan meditere suksessfullt kan ta litt tid å bli komfortabel med.

Du kan også kombinere meditering med affirmasjon, for å få enda mer positivitet ut av meditasjonsøkten din. Les gjerne vår guide til hvordan affirmasjoner fungerer og kombiner det med denne mediteringsguiden.

Hvordan mediterer buddhister?

hvordan mediterer buddhister

Buddhister har praktisert meditasjon i tusenvis av år, og det er en viktig del av deres spirituelle praksis. For buddhister er meditasjon en måte å øke sin bevissthet om seg selv og verden rundt seg, og for å komme nærmere det buddhistene kaller “oppvåkning” eller “bodhi”.

Buddhister mediterer ofte ved å fokusere på sin pusting, et mantra eller et visuelt element, akkurat som mange andre meditasjonspraktikere gjør. I tillegg kan buddhister meditere ved å fokusere på en kroppsdel eller et område av kroppen, eller ved å visualisere buddhistiske bilder eller symboler.

Buddhister mediterer også ofte ved å praktisere mindfulness, noe som innebærer å være tilstede i øyeblikket og være oppmerksom på sine tanker, følelser og omgivelser uten å dømme eller vurdere dem.

Buddhistiske meditasjonsteknikker kan variere fra tradisjon til tradisjon og fra lærer til lærer, men det er mange likheter i de ulike metodene. Hvis du er interessert i å lære mer om buddhistisk meditasjon, kan du søke etter buddhistiske sentre eller lærere i ditt område, eller undersøke de ulike buddhistiske tradisjonene for å finne den som passer best for deg.

Avsluttende tips og oppsummering om hvordan meditere

Det kan være lurt å prøve ulike meditasjonsmetoder for å finne den som passer best for deg. Det finnes mange ressurser som kan hjelpe deg med å komme i gang med meditasjon, inkludert bøker, apper og online kurs. Søk etter meditasjonsgrupper i ditt område eller delta på meditasjonskurs for å få mer støtte og veiledning på veien.

Meditasjon kan være en nyttig teknikk for å hjelpe deg med å føle deg mer avslappet og fokusert, og det kan være et verdifullt verktøy for å håndtere stress og øke ditt generelle velvære. Forhåpentligvis vet du nå hvordan du kan komme i gang med å meditere. Hvis du har spørsmål eller trenger mer hjelp til hvordan man mediterer, kan du selvsagt skrive til oss i kommentarfeltet eller kontaktskjemaet vårt.

Psykolog | Alle artikler

Guro har alltid likt å lære mer om mennesker og hvordan vi fungerer, både som individer og i et kollektiv. Hun elsker å jobbe som psykolog, og her hos Meg og Magen kommer hun til å dele massevis av nyttig informasjon rundt menneskers tanker, følelser, adferd og mentale prosesser.