Hvordan lage majones – enkel oppskrift

Hvordan lage majones? Hvis du har en blender eller foodprosessor er det enkelt å lage majones. Samtidig må du passe på å gjøre stegene riktig. Mange gjør imidlertid noe små feil som ødelegger majonesen. La oss se nærmere på hvordan du kan lage majones enkelt og smakfullt.

Du må imidlertid tilsett olje litt om gangen. Å tilsette for mye olje på en gang kan ødelegge emulsjonen. Dette er hvorfor det er viktig å tilsette oljen i små porsjoner og røre blandingen kontinuerlig.

Hjemmetlaget majones kan være et sunnere alternativ til den fettrike majonesen du kjøper i butikken. Så hvis du prøver å gå ned i vekt på en sunn måte er hjemmelaget majones et bedre alternativ enn den butikkjøpte.

Hjemmelaget majones oppskrift

En enkel majonesoppskrift består av to ingredienser: egg og olje. Samtidig kan du gjerne bruke eddikk og/eller olje. Eggeplommer binder blandingen sammen og emulger den. Når du lager hjemmelaget majones, du bør starte med rå egg.

Hvis du ikke vil bruke egg som er rå, kan du bruke pasteuriserte egg i stedet. Pasteuriserte egg er mer stabile enn rå egg og er det tryggere å spise.

Skal du lage hjemmelaget majones med rå egg er det viktig å sørge for de er ferske. Du kan koke eggene over en dobbel kjele eller ved å varme dem i en bolle med varmt vann. Å bruke romtempererte egg vil gi majonesen en jevnere tekstur.

En foodprosessor er den raskeste og enkleste måten å lage hjemmelaget majones på.
Du kan imidlertid også bruke en stavmikser. Hvis du bruker en blender, er det det viktig å holde hånden stødig. Hvis du bruker en foodprosessor, bør du bruke et lite skålfeste. Dette er best hvis du har en stor kjøkkenmaskin.

Det kan også være lurt å legge til en liten mengde eddik til majonesen. Dette vil
bidra til å stabilisere emulsjonen og tilsett tang. Syren vil balansere smaken av
andre ingredienser.

Dette er alle praktiske tips som hjelper deg med hvordan lage majones enkelt hjemme. La oss se på hvilke ingredienser du trenger for en enkel majones oppskrift, og hva fremgangsmåten er.

Ingredienser

 • 1 egg
 • 0,75 ml eddik (hvitvinseddik fungerer best)
 • 2,5 ml olivenolje (vegetabilsk olje er best)
 • 1/4 ts salt
 • 1/4 ts svart pepper
 • 1,25 ml sitronsaft
 • 1 ts dijonsennep

Fremgangsmåte

 • Visp sammen egg og olivenolje i en middels bolle.
 • Visp sammen hvitvinseddik, vegetabilsk olje, dijonsennep, salt og svart pepper i en liten bolle.
 • Hell eddikblandingen i eggeblandingen og visp til den er godt blandet.
 • Oppbevar majonesen i en lufttett beholder i kjøleskapet i opptil 2 uker.

Konklusjon

Majones er et deilig tilskudd som passer bra til smørbrød, salater og grønnsaker. Den kan til og med brukes som dip til chips! Hvis du leter etter et sunnere alternativ til butikkkjøpt majones, kan du prøve å lage din egen majones hjemme. Nå som du enkelt vet hvordan lage majones, kan du se frem til god smak og andre fordeler. Du sparer penger, har full kontroll hva maten din innehlder, og vet nøyaktig hvor mye natrium og fett du inntar.