Hva er forskjellen på baking powder og baking soda? (VIKTIG å vite)

Når det kommer til baking, er et av de vanligste spørsmålene for norske hobbykokker hva er forskjellen på baking powder og baking soda. Dette er noe som er viktig å vite når du for eksempel følger oppskrifter på engelske nettsider, der uttrykkene baking powder og baking soda ofte blir brukt. Les videre for å finne ut hva som er forskjellen og hva som skiller disse to bakeingrediensene.

Dette er forskjellen på baking powder og baking soda

Baking powder og baking soda er begge hevemidler som brukes i baking, men de er forskjellige fra hverandre. Det er imidlertid litt lett å bli forvirret, ettersom de høres veldig like ut på engelsk sammenlignet med på norsk.

  • Baking powder er det samme som bakepulver på norsk
  • Baking soda er det samme som natron på norsk

Forskjellen på baking powder og baking soda er altså at førstnevnte er bakepulver mens sistnevnte er natron.

Hva brukes bakepulver (baking powder) til?

Bakepulver er et hevemiddel som brukes til å øke volumet og lette konsistensen til bakevarer. Det er en kombinasjon av natron, en syre (som kaliumbitartrat) og et fuktighetsabsorberende middel (som maisstivelse).

Når det kombineres med vann, reagerer syren og natron, frigjør karbondioksidgass og produserer bobler i deigen, noe som bidrar til å gjøre den bakte goden lett og luftig.

Bakepulver brukes ofte i kaker, muffins, hurtigbrød, kjeks, pannekaker og vafler. Du kan for eksempel bruke bakepulver for å lage deilige muffins uten egg.

Det er også ofte brukt i oppskrifter som ikke inneholder mye væske, for eksempel informasjonskapsler, da det bidrar til å aktivere natron. Bakepulver bør oppbevares på et kjølig, tørt sted og bør brukes før utløpsdatoen som er trykt på emballasjen.

Når du skal bake er det viktig å vite forskjellen på baking powder og baking soda

Hva brukes natron (baking soda) til?

Natron, også kjent som natriumbikarbonat, er en viktig ingrediens som vanligvis brukes i baking. Den brukes til å lage lette og luftige bakevarer, for eksempel kaker, muffins og kjeks. I tillegg kan natron brukes til å nøytralisere syrer og baser, noe som gjør det til en nyttig ingrediens i kjøkkenkjemi.

Baking soda kan også brukes til å myke opp rå grønnsaker og bønner, og som en smaksforsterker i fermentert mat. Med så mange bruksområder er natron en viktig ingrediens for ethvert kjøkken.

Kan jeg erstatte baking powder med baking soda (bakepulver i stedet for natron)?

Baking powder vs baking soda (bakepulver og natron) forveksles ofte med hverandre, men de er ikke det samme. Natron er et enkeltvirkende hevemiddel og bakepulver er et dobbeltvirkende hevemiddel. Natron er ren natriumbikarbonat, mens bakepulver inneholder natron som ingrediens. Bakepulver kan derfor ikke brukes som erstatning for natron.

Natron krever en sur ingrediens, for eksempel yoghurt eller sitronsaft, for å aktivere den og frigjøre karbondioksidgass, som får deigen til å heve. Bakepulver har derimot en innebygd sur ingrediens, slik at den reagerer to ganger når den utsettes for varme.

Forskjellen på baking powder og baking soda er derfor tydelig sett fra et kjemisk ståsted. Bakepulver bør derfor ikke brukes som erstatning for natron når du lager oppskrifter som krever en sur ingrediens.

Baking powder vs baking soda: De kan ikke brukes som erstaning for hverandre

Er baking soda det samme som bakepulver?

Nei, baking soda er det engelske ordet for natron. Selv om både natron og bakepulver brukes til heving, er det utvilsomt forskjellige og bør ikke forveksles. Baking soda norsk er natron, mens det engelske ordet for bakepulver er baking powder.

Konklusjon på baking powder vs baking soda – Nå vet du forskjellen

Forskjellen på baking powder og baking soda er noe du nå vet. Baking powder norsk er bakepulver, mens baking soda norsk er natron. Selv om begge to er effektive hevemidler som kan brukes til å få bakevarer til å heve, er de forskjellige.

Bakepulver brukes vanligvis når en oppskrift krever en kombinasjon av våte og tørre ingredienser, mens natron brukes når en oppskrift krever en sur ingrediens.

Bakepulver har en mer nøytral smak enn natron, og konsistensen er mer pulveraktig enn natron, som har en grynete tekstur. Bakepulver er dyrere enn natron, men det er fortsatt en rimelig måte å lage deilige og lette bakevarer på. Enten du velger bakepulver eller natron, kan du være sikker på at du oppnår deilige resultater.

Kostholdsrådgiver | Alle artikler

Astrid Hansen kan mye om mangt når det kommer til kosthold, ernæring og helse. Med flere års erfaring som kostholdsrådgiver, både kommunalt og i det privat, vet Astrid akkurat hva som skal til for å gjøre matinntaket ideelt for å bidra til god helse.