Takk for maten tale (God hjelp til julebord og nyttårsfest)

Det å holde en takk for maten tale på et middagsselskap kan være en fin måte å vise din takknemlighet til verten og til de andre gjestene. Denne typen tale er vanligvis kort, men det kan være en meningsfull og oppriktig måte å uttrykke takknemligheten på, samtidig som talen underbygger den gode stemningen som forhåpentligvis allerede finnes blant gjestene.

Hva skal en takk for maten tale inneholde?

Når du holder en takk for maten tale til julebord, nyttårsfest eller andre festlige begivenheter, er det viktig å huske på et par ting. For det første bør talen din være kort og saklig. Dette er ikke tiden for å holde en lang, vitenskapelig om viktigheten av mat i livene våre.

Fokuser i stedet på å uttrykke din takknemlighet til verten og de andre gjestene for deres gjestfrihet og for det deilige måltidet du nettopp har hatt.

I tillegg til å takke verten og de andre gjestene, bør talen din også inneholde noen spesifikke detaljer om måltidet og anledningen generelt. Du kan for eksempel nevne en spesiell rett du likte, eller en spesiell ingrediens som bidro til den generelle smaken av måltidet.

hva skal takk for maten tale inneholde

Dette vil vise at du var oppmerksom og at du virkelig satte pris på innsatsen som ble lagt ned med å tilberede måltidet.

Til slutt bør talen din også inneholde en slags avsluttende bemerkning. Dette kan være en generell takkeerklæring, eller det kan være en mer personlig kommentar om hvor mye du likte kvelden. Uansett hva du velger å si, sørg for at det er oppriktig og inderlig.

Hvordan holde takk for maten tale?

Når du vet hva takk for maten talen din skal inneholde, er det også viktig å tenke på hvordan du skal holde talen. Her er det ikke nok å bare sitte slapt i stolen ved middagsbordet – da kommer ingen til å bli imponert eller engasjert av talen din.

Her er noen tips for hvordan holde en takk for maten tale:

 • Stå oppreist
  Når du er klar til å holde talen din, stå opp og møte verten og de andre gjestene. Dette vil vise at du tar talen på alvor og at du er klar til å uttrykke din takknemlighet.
 • Snakk tydelig og selvsikkert
  Når du holder talen din, snakk tydelig og selvsikkert. Unngå å mumle eller snakke for lavt, da dette kan gjøre det vanskelig for de andre gjestene å høre deg.
 • Få øyekontakt
  Mens du holder talen din, prøv å få øyekontakt med verten og de andre gjestene. Dette vil vise at du engasjerer deg med dem og at du virkelig er takknemlig for deres gjestfrihet.
 • Bruk kroppsspråk
  I tillegg til å snakke tydelig og selvsikkert, bruk kroppsspråk for å understreke poengene dine. Du kan bruke håndbevegelser, ansiktsuttrykk og andre ikke-verbale signaler for å formidle budskapet ditt.
 • Avslutt med et smil
  Til slutt, når du er ferdig med talen, avslutter du med et smil. Dette vil vise at du er glad og takknemlig for opplevelsen, og det vil etterlate et positivt inntrykk på de andre gjestene.
hvordan holde takk for maten tale

Bør en takk for maten tale inneholde vitser?

Det kan være lurt å fortelle noen vitser under en takketale for maten på et middagsselskap, så lenge vitsene passer for anledningen og publikum. Humor kan bidra til å lette stemningen og gjøre talen morsommere for alle.

Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på hvem som er der, slik at du unngår å fortelle vitser som kan fornærme noen. Det er også en god idé å holde vitsene korte og saklige, slik at de ikke distraherer fra hovedformålet med talen.


Konklusjon

Å holde en takk for maten tale på et middagsselskap slik som julebord kan være en fin måte å vise din takknemlighet til verten og de andre gjestene. Julebord og middagstaler er like mye en tradisjon som julegaver til han her i Norge, så det er en egen art å kunne levere dette best mulig.

Ved å følge disse tipsene kan du holde en kort og genuin tale som vil bli godt mottatt og som vil bidra til å gjøre kvelden enda morsommere.

Psykolog | Alle artikler

Guro har alltid likt å lære mer om mennesker og hvordan vi fungerer, både som individer og i et kollektiv. Hun elsker å jobbe som psykolog, og her hos Meg og Magen kommer hun til å dele massevis av nyttig informasjon rundt menneskers tanker, følelser, adferd og mentale prosesser.