Kan man bruke bakepapir i airfryer? (Les hvordan!)

Du er ikke alene hvis du har stilt deg spørsmålet om kan man bruke bakepapir i airfryer. Dette er noe de fleste som har gått til innkjøp av det populære kjøkkenapparatet har undret på én eller flere ganger.

Bakepapir er tross alt et allsidig kjøkkenredskap som kan brukes til alt fra foring av bakeplater til innpakning av mat for damping. Men kan du bruke bakepapir i airfryer?

Les videre så forteller vi deg hvordan du kan bruke bakepapir i airfryer. Og hvis du kun vil ha det rakse og enkle svaret, så ja, du kan bruke det.

Hva er bakepapir og hvorfor er det så nyttig?

Bakepapir, også kjent som pergamentpapir, er en type cellulosebasert papir som er behandlet med silikon for å gjøre det ikke-klebrig (non-stick). Det er ofte brukt i baking og matlaging som for bakeplater, kakeformer og andre retter for å forhindre at mat setter seg fast. Bakepapir kan også brukes til å pakke inn mat for damping eller tilberedning en papillote (i en pergamentpose).

Bakepapir er varmebestandig og tåler temperaturer opptil 215 °C. Det er også fuktbestandig og kan brukes i mikrobølgeovn. En av hovedfordelene med å bruke bakepapir er at det bidrar til å holde kokeflatene rene og reduserer behovet for overflødig olje eller smør.

Så nå som vi vet litt om bakepapir og bruken av det, la oss rette oppmerksomheten mot spørsmålet: kan man bruke bakepapir i airfryer?

Kan man bruke bakepapir i airfryer?

Det korte svaret er ja, du kan bruke bakepapir i en airfryer. Bakepapir tåler temperaturer opptil 215 °C. De fleste airfryere har en maksimal temperatur på 205 °C, så bakepapir skal kunne tåle varmen.

kan man bruke bakepapir i airfryer

Det er imidlertid et par ting du bør vurdere før du bruker bakepapir i airfryeren.

For det første er det viktig å merke seg at ikke alle airfryere er like. Noen airfryere har en kurv eller et brett som maten legges i, mens andre har et mer åpent design. Hvis airfryeren har en kurv eller et brett, kan du kanskje bruke bakepapir til å kle bunnen for å forhindre at maten setter seg fast.

Men hvis airfryeren har et åpent design, kan det være vanskeligere å bruke bakepapir, da det potensielt kan sette seg fast i varmeelementet.

En annen ting å vurdere er temperaturområdet til airfryeren. Såfremt airfryeren din ikke har en makstemperatur på mer enn 215 grader, skal det gå helt fint. Det er imidlertid alltid en god idé å sjekke produsentens anbefalinger for din spesifikke airfryer for å være sikker.

Det er også noen potensielle sikkerhetsproblemer å vurdere når du bruker bakepapir i en airfryer. Bakepapir er behandlet med silikon som kan avgi damp når det varmes opp til høye temperaturer.

Selv om temperaturen på en airfryer vanligvis ikke er høy nok til å frigjøre skadelige gasser, er det likevel en god idé å være forsiktig og unngå å inhalere røyken direkte. I tillegg er det viktig å sørge for at pergamentpapiret ikke berører varmeelementet eller veggene til airfryeren for å forhindre at det tar fyr.

Fordeler med å bruke bakepapir i en airfryer

Til tross for hensynene nevnt ovenfor, finnes det flere fordeler med å bruke bakepapir i en airfryer. En av hovedfordelene er at det hjelper til med å hindre at mat fester seg til kurven eller brettet på airfryeren. Dette kan gjøre rengjøringen mye enklere og spare deg for tid og krefter på å skrubbe matrester som sitter fast.

Bakepapir i airfryer kan også brukes til å skape en barriere mellom maten og kurven eller brettet, noe som kan bidra til å redusere mengden olje eller kokespray som trengs. Dette kan være spesielt gunstig for de som ønsker å lage sunnere versjoner av mat i airfryer, for eksempel kyllingfilet i airfryer, pommes frites i airfryer, bacon i airfryer, laks i airfryer eller til og med løkringer i airfryer.

I tillegg til disse praktiske fordelene, kan bruk av bakepapir i en airfryer også bidra til å forbedre smaken og teksturen til maten. For eksempel kan bruk av bakepapir til å pakke inn mat til matlaging bidra til å holde på fuktigheten og holde maten mør og smakfull.

Hvordan bruke bakepapir i airfryer?

hvordan bruke bakepapir i airfryer

Hvis du har bestemt deg for at du vil bruke bakepapir i airfryer, kan du gjøre det ved å følge de anbefalte stegene nedenfor:

  1. Sjekk produsentens anbefalinger: Før du bruker bakepapir i airfryeren, bør du sjekke produsentens anbefalinger for å sikre at det er trygt å gjøre det. Noen airfryere er kanskje ikke designet for bruk med bakepapir.
  2. Kutt bakepapiret til riktig størrelse: Avhengig av størrelsen og formen på airfryeren, kan det hende du må kutte bakepapiret slik at det passer. Pass på å legge igjen litt ekstra papir rundt kantene for å unngå at bakepapiret rives.
  3. Forvarm airfryeren: Forvarm airfryeren til ønsket temperatur i henhold til oppskriften du følger.
  4. Legg bakepapiret i airfryeren: Hvis airfryeren din har en kurv eller brett, legger du bakepapiret i bunnen og legger maten på toppen. Hvis airfryeren har et åpent design, må du kanskje være kreativ med hvordan du bruker pergamentpapiret. Et alternativ er å brette det til en kjegleform og plassere maten inni, og passe på at pergamentpapiret ikke berører varmeelementet.
  5. Tilbered maten etter oppskriften: Følg oppskriften som anvist, vær oppmerksom på tid og temperatur. Hold øye med bakepapiret for å være sikker på at det ikke brenner eller rives.

Tips for bruk av bakepapir i airfryere

tips for bruk av bakepapir i airfryer
  • Bruk ubleket bakepapir: Ubleket bakepapir er mindre bearbeidet og kan ha mindre sannsynlighet for å frigjøre skadelige gasser når det varmes opp.
  • Unngå å overfylle airfryeren: Overfylling av airfryeren kan føre til at bakepapiret brenner eller rives. Sørg for å ha nok plass mellom maten og sidene på kurven eller brettet.
  • Ikke la bakepapiret berøre varmeelementet: For å forhindre at bakepapiret tar fyr, må du sørge for at det ikke berører varmeelementet eller veggene til airfryeren.
  • Vær forsiktig når du håndterer bakepapiret: Bakepapiret kan bli varmt under matlaging, så bruk tang eller ovnsvotter til å håndtere det.

Konklusjon

Det å bruke bakepapir i airfryer er en praktisk og enkel måte å forhindre at mat setter seg fast og gjøre rengjøringen mye enklere. Selv om det er et par ting å vurdere, for eksempel utformingen av airfryeren og temperaturområdet, kan bakepapir være et nyttig verktøy for å forbedre smaken og teksturen til luftstekte matvarer. Bare pass på å følge produsentens anbefalinger og vær forsiktig når du håndterer bakepapiret for å sikre en trygg og vellykket matlagingsopplevelse.

Kostholdsrådgiver | Alle artikler

Astrid Hansen kan mye om mangt når det kommer til kosthold, ernæring og helse. Med flere års erfaring som kostholdsrådgiver, både kommunalt og i det privat, vet Astrid akkurat hva som skal til for å gjøre matinntaket ideelt for å bidra til god helse.