Fryse kokte poteter (JA, det kan du)

Hvis du er en som elsker kokte poteter, men ikke alltid har tid til å lage dem fra bunnen av, kan det å fryse kokte poteter være løsningen du har lett etter. Frysing av kokte poteter kan være en praktisk måte å tilberede måltider eller redusere matsvinn på, siden det lar deg ha kokte poteter lett tilgjengelig når du trenger dem.

Det er imidlertid viktig å følge riktige retningslinjer for matsikkerhet når du fryser kokte poteter for å sikre at de forblir trygge å spise.

Kan man fryse kokte poteter?

Det er generelt trygt å fryse kokte poteter, så lenge de er kokt og avkjølt skikkelig. Poteter er en mat med lite syre, noe som betyr at de er mer utsatt for bakterievekst hvis de ikke oppbevares riktig. For å forhindre vekst av skadelige bakterier, er det viktig å avkjøle kokte poteter raskt etter koking.

kan man fryse kokte poteter

En måte å gjøre dette på er å plassere kjelen med kokte poteter i en vask fylt med isvann. Dette vil hjelpe potetene til å avkjøles raskt og forhindre bakterievekst.

Når potetene – som gjerne kan brukes i en middag med lite kalorier fremfor pasta og ris – er kjølige, kan du oppbevare dem i kjøleskapet i opptil 3-4 dager, eller i fryseren over lengre tid. Når du fryser kokte poteter, er det viktig å pakke dem godt inn for å unngå fryseforbrenning. Du kan bruke plastfolie, aluminiumsfolie eller frysesikre oppbevaringsposer til å pakke inn potetene før du legger dem i fryseren.

Sørg for å merke oppbevaringsbeholderne med dato slik at du vet hvor lenge potetene har vært frosset.

Hvordan fryse kokte poteter?

Det finnes noen forskjellige måter å fryse kokte poteter på, avhengig av hvordan du planlegger å bruke dem. Hvis du vil fryse potetene hele, kan du enkelt pakke dem inn i plastfolie eller aluminiumsfolie og legge dem i en frysesikker oppbevaringspose. Hvis du foretrekker å fryse poteter i skiver, kan du legge skivene utover en bakeplate og fryse dem til de er faste. Når skivene er frosne, kan du overføre dem til en oppbevaringspose eller en beholder.

hvordan fryse kokte poteter

Hvis du foretrekker potetmos, kan du mose de kokte potetene og deretter fryse dem i en beholder. Når du fryser potetmos, er det lurt å la det være litt plass på toppen av beholderen for å gi rom for utvidelse. Du kan også fryse kokte poteter i andre former, for eksempel revet eller i båter.

Tinging og gjenoppvarming

Når du er klar til å bruke de frosne kokte potetene dine, må du tine dem først. Den beste måten å tine frosne poteter på er å overføre dem til kjøleskapet og la dem tine sakte. Dette vil bidra til å forhindre bakterievekst. Har du det travelt kan du også tine potetene i mikrobølgeovnen eller ved å ha dem under kaldt vann.

Når potetene er tint, kan du varme dem i mikrobølgeovnen, på komfyren eller i ovnen. Hvis du varmer opp skivede eller hele poteter, sørg for å pakke dem inn i folie eller legg dem i en dekket form for å forhindre at de tørker ut.

For potetmos kan det hende du må tilsette litt melk eller smør for å hjelpe dem med å få tilbake sin kremete konsistens. Sørg for å varme opp potetene til de er varme hele veien for å sikre at eventuelle bakterier drepes.

For å sjekke om de er ferdige, kan du bruke et mattermometer for å sikre at potetene når en sikker indre temperatur på minst 60 °C

Serveringsforslag: Slik kan du bruke frosne kokte poteter

tining og gjennoppvarming av frosne kokte poteter

Det finnes heldigvis mange måter å bruke frosne kokte poteter på i matlagingen. Her er noen idéer:

  • Potetsalat: Bland tinte kokte poteter i skiver med majones, grønnsaker i terninger og krydder for en rask og enkel potetsalat.
  • Potetmos: Varm opp kokt potetmos i mikrobølgeovnen eller på komfyren, og server som en siderett med favorittproteinet ditt.
  • Potetpannekaker: Riv tinte kokte poteter og bland med egg, mel og krydder for å lage potetpannekaker.
  • Stekte poteter: Skjær tinte kokte poteter i skiver og bland med olivenolje, urter og krydder. Stek i ovnen ved 200 °C til de er sprø og gyldenbrune.

Det å fryse kokte poteter kan være en praktisk og kostnadseffektiv måte å ha kokte poteter enkelt tilgjengelig når du trenger dem.

Ved å følge riktige retningslinjer for matsikkerhet og oppbevare potetene riktig, kan du nyte deilige og næringsrike kokte poteter når som helst.

Så neste gang du har et parti kokte poteter, bør du vurdere å fryse noen av dem til fremtidige måltider. Både smaksløkene og den travle hverdagen din vil sette pris på det!

Kostholdsrådgiver | Alle artikler

Astrid Hansen kan mye om mangt når det kommer til kosthold, ernæring og helse. Med flere års erfaring som kostholdsrådgiver, både kommunalt og i det privat, vet Astrid akkurat hva som skal til for å gjøre matinntaket ideelt for å bidra til god helse.