Sunn mat etter trening (For ideell restitusjon)

Etter en treningsøkt er kroppen vår i en tilstand av reparasjon og vekst. Det å spise sunn mat etter trening er derfor avgjørende for optimal muskelgjenoppretting og generell helse. I denne artikkelen vil vi utforske viktigheten av protein, karbohydrater, sunt fett og hydrering i ernæring etter trening. Vi vil også diskutere tidspunktet for næringsinntaket og gi eksempler på hva du kan spise av deilig og næringsrik sunn mat etter trening.

Proteinrik mat

Når det kommer til mat ernæring etter trening, er protein kongen. Protein er essensielt for muskelreparasjon og vekst, og å innta nok av det etter en treningsøkt kan bidra til å fremskynde restitusjonstiden. Noen gode proteinkilder inkluderer magert kjøtt som kylling og kalkun, fisk som laks og tunfisk, egg og meieriprodukter som gresk yoghurt. Du kan for eksempel steke kyllingfilet i airfryer for å unngå fettet fra vanlig steking, og det samme gjelder også for laks (se vår laks i airfryer oppskrift).

Vegetariske og veganske alternativer inkluderer tofu, linser og quinoa. Disse matvarene gir ikke bare protein, men også essensielle aminosyrer som er avgjørende for muskelgjenoppretting.

Å spise proteinrik mat etter en treningsøkt kan bidra til å reparere og gro muskelvev. I tillegg kan inntak av nok protein bidra til å redusere muskelsår og forbedre muskelytelsen. Det anbefales å innta ca. 20-25 g protein etter en treningsøkt. For eksempel inneholder 85 g kyllingbryst ca. 30 g protein, eller en kopp gresk yoghurt har ca. 20 g protein.

Kabrohydrater

Karbohydrater er en annen viktig komponent i ernæring etter trening. De er essensielle for å fylle opp glykogenlagrene i musklene, som gir energi under trening. Det å spise karbohydrater etter en treningsøkt kan bidra til å forbedre restitusjonstid og ytelse i neste treningsøkt.

Frukt, grønnsaker og helkorn er alle gode kilder til karbohydrater og gode alternativ til enkel og sunn mat etter trening. Noen eksempler inkluderer bananer, epler, søtpoteter, brun ris og quinoa. Disse matvarene gir ikke bare karbohydrater, men også viktige vitaminer og mineraler.

sunn og god mat etter trening

Det anbefales å innta omtrent 0,5-1 g karbohydrater per kilo kroppsvekt etter en treningsøkt. For eksempel, hvis du veier 68 kg, bør du innta omtrent 75-150 g karbohydrater etter en treningsøkt. En kopp søtpotet inneholder ca. 24 g karbohydrater, mens en mellomstor banan inneholder ca. 27 g karbohydrater. Vet du forresten hvor mange kalorier en banan inneholder?

Sunt fett

Sunt fett er viktig for den generelle helsen og spiller en rolle i hormonreguleringen. De kan også bidra til å bremse fordøyelsen av karbohydrater og proteiner, og gi vedvarende energi gjennom hele restitusjonsprosessen.

Noen gode kilder til sunt fett inkluderer avokado, nøtter og frø, og oljer som olivenolje og kokosolje. Disse er alle ideelle alternativer til sunn mat etter trening, og kan bidra til å forbedre restitusjonen og fremme generell helse.

Det anbefales å innta ca. 15-30 % av det totale kaloriinntaket fra sunt fett. For eksempel, hvis du inntar 2000 kalorier per dag, bør du sikte på omtrent 67-133 g sunt fett per dag. En avokado inneholder ca. 29 g sunt fett eller en håndfull mandler inneholder ca. 18g sunt fett.

Viktigheten av nok væskeinntak

Det å holde seg hydrert er avgjørende for den generelle helsen, og det er spesielt viktig etter en treningsøkt. Når vi trener, mister vi væske gjennom svette, som må fylles på for å holde kroppen i funksjon. Dehydrering kan føre til tretthet, muskelkramper og nedsatt ytelse.

Å drikke vann er den mest effektive måten å holde seg hydrert på, men å spise vannrik mat som frukt og grønnsaker kan også hjelpe. Inntak av vannrik mat som agurker, vannmelon og jordbær kan bidra til å rehydrere kroppen, samtidig som det gir viktige vitaminer og mineraler.

Det anbefales å drikke minst 0,5-0,75 L vann 2 timer før trening og ytterligere 0,25 L rett før du starter treningen. Drikk deretter minst 0,5-0,75 L vann for hver kg kroppsvekt som går tapt etter trening. Hvis du for eksempel veier 68 kg og går ned 1 kg under treningen, bør du drikke minst 1-1,5L vann etter treningsøkten.

Drikk derfor alltid vann samtidig som du spiser sunn mat etter trening, for å ta best vare på kroppen din og gi den best mulig forutsetninger for ideell restitusjon.

Husk at vanninntak ikke bare er viktig når det gjelder trening. Du bør også drikke nok vann i løpet av en vanlig dag.

Når skal du spise sunn mat etter trening?

Tidspunktet for næringsinntaket av sunn mat etter trening er viktig for optimal muskelgjenoppretting. Du bør innta et måltid eller mellommåltid som inneholder protein, karbohydrater og sunt fett innen 30-60 minutter etter en treningsøkt for å bidra til å sette i gang restitusjonsprosessen.

sunn og enkel mat etter trening

Noen eksempler på sunn snacks etter trening inkluderer en kalkun- og ostesmørbrød på grovt brød, en smoothie laget med gresk yoghurt, bær og en skje med proteinpulver, eller en bolle med quinoa med grillet kylling, grønnsaker og avokado. Disse vil alle være idelle typer sunn mat du kan innta hvis du for eksempel prøver å få slank mage eller gå ned i vekt på en naturlig måte.

Det er viktig å merke seg at tidspunktet for næringsinntaket ikke bare er viktig etter en treningsøkt, men også gjennom dagen. Å spise et balansert kosthold med tilstrekkelige mengder protein, karbohydrater og sunt fett gjennom dagen kan bidra til å støtte muskelgjenoppretting og generell helse.

Konklusjon

Etter en treningsøkt er det viktig for optimal muskelgjenoppretting og generell helse å spise et balansert kosthold med protein, karbohydrater, sunt fett og vann.

Inntak av mat med mye protein kan hjelpe hormonbalanse, vekst og reparasjon av muskelvev, påfyll av glykogenlagre og opprettholdelse av blodsukkernivået. For å forhindre dehydrering og dens effekter, er det også viktig å opprettholde tilstrekkelig hydrering.

Vi kan fremskynde helingsprosessen og fremme generell helse ved å spise sunn mat etter trening rundt 30-60 minutter etter treningsøkten er over. Det anbefales å prøve ulike måltidsalternativer etter trening for å se hva som passer deg best. Et balansert kosthold inntatt gjennom dagen er avgjørende for å støtte muskelreparasjon og generell helse.

Kostholdsrådgiver | Alle artikler

Astrid Hansen kan mye om mangt når det kommer til kosthold, ernæring og helse. Med flere års erfaring som kostholdsrådgiver, både kommunalt og i det privat, vet Astrid akkurat hva som skal til for å gjøre matinntaket ideelt for å bidra til god helse.