Hvordan gå ned i vekt på en sunn måte

Å endre matvanene dine kan hjelpe deg å gå ned i vekt på en sunn måte. Du kan for eksempel lese matvareetiketter for å se hvilke matvarer som inneholder mye kalorier og føre en matdagbok. Du kan også forbrenne flere kalorier enn du forbruker. Dette forhindrer at kroppen din overspiser senere på dagen.

Det er dermed ikke sagt at det å gå ned i vekt er noen enkel oppgave, men la oss se nærmere på noen metoder som kan hjelpe deg med å gå ned i vekt på en sunn måte.

Spis bevisst

Det å spise bevisst er en eget konsept til spising som oppmuntrer til en oppmerksom tilnærming til mat. Det er et nyere konsept som har som mål å redusere stress og øke bevisstheten om signaler som fører til overspising.

Det lærer også viktigheten av ernæring og sunn mat. TIlhengerne av det å spise bevisst er optimistiske med tanke på potensialet til å hjelpe folk å gå ned i vekt på en sunn måte og holde vekten unna i det lange løp.

Det å spise bevisst er en del av det som på engelsk gjerne kalles mindfulness, noe Store Norske Leksikon har oversatt til oppmerksomhetstrening. Det har vært assosiert med en rekke positive helsefordeler, inkludert lavere stressnivå og bedre søvn.

I tillegg til å være en kraftig metode for vekttap, kan mindfulness hjelpe folk til å utvikle et mer positivt forhold til mat. Det kan også hjelpe de som har problemer med å akseptere kroppsbildet sitt. Alt dette gjør at du raskere kan oppnå å gå ned i vekt på en sunn måte.

Les matetiketter

Det å lære å lese matetiketter er en integrert del av å spise sunt. De forteller deg alt fra ingrediensene til matens næringsverdi. Å lære å lese matetiketter kan hjelpe deg med å ta mer informerte matvalg, og det kan også hjelpe deg å gå ned i vekt på en sunn måte, ettersom du alltid vet hva du spiser.

Du bør for eksempel være oppmerksom på serveringsstørrelsen til en bestemt matvare, som vil hjelpe deg å forstå hvor mye du spiser. Du må også være oppmerksom på antall porsjoner per beholder. Du bør heller aldri anta at hele pakken med mat er én porsjon.

Serveringsstørrelsen kan hjelpe deg med å holde deg innenfor kaloriinntaket ditt fordi du vil kunne sammenligne lignende matvarer. I tillegg vil du kunne sammenligne fettinnholdet i forskjellige matvarer.

Igjen bør du huske at næringsinformasjonen for én matvare er for én porsjon, ikke hele pakken.

Før en matdagbok

Det å føre en matdagbok er en utmerket måte å måle matinntaket på. En matdagbok vil vise deg hvilke matvarer som inneholder flest kalorier, og du vil kunne finne sunnere alternativer. Det vil også hjelpe deg med å planlegge måltider og lage et balansert kosthold. Dette er nøkkelfaktorer for å kunne gå ned i vekt på en sunn måte.

Ved å føre en matdagbok kan du se nøyaktig hva du spiser og når. Å føre en matdagbok vil også tillate deg å vite hvordan du påvirker vekttapet ditt. I tillegg kan det hjelpe deg med å identifisere dårlige vaner og finne ut hva du kan gjøre for å fikse dem.

Brenn mer kalorier enn du inntar

Det å brenne flere kalorier enn du forbruker er en viktig del av å gå ned i vekt på en sunn måte. Det er enkelt – du må innta færre kalorier enn du forbrenner gjennom fysisk aktivitet. Dette kalles et kaloriunderskudd og er en avgjørende komponent i mange slankeprogrammer.

hvordan gå ned i vekt på en sunn måte

Det er avgjørende å være klar over hvileforbrenning (basal metabolic rate), som er mengden energi kroppen trenger for å utføre grunnleggende funksjoner. Dette tallet beregnes ved å trekke fra antall kalorier du spiser daglig fra antall kalorier du forbrenner daglig.

Dette tallet er et godt utgangspunkt for å skape et daglig kaloriunderskudd. Nøkkelen er å sørge for at du har et kaloriunderskudd hver dag, og for å gjøre dette enklere, bør du inkludere fysisk aktivitet i din daglige rutine.

Gjør små endringer i dine spise- og fysiske aktivitetsvaner

Det å foreta små endringer i dine spise- og fysiske aktivitetsvaner er avgjørende for å gå ned i vekt og holde den unna i det lange løp. Legg for eksempel til litt grønnsaker når du skal lage middager hvis du vanligvis ikke gjør dette. Det å koke brokkoli og andre grønnsaker er veldig enkelt, og tar heller ikke lang tid.

Det viktigste å huske er å være forsiktig med deg selv og sakte gjøre små endringer i vanene dine. Til syvende og sist vil disse endringene bidra til din generelle helse.

Unngå å sette daglige kalorimål for lavt

Hvis du prøver å gå ned i vekt, bør du unngå å sette daglige kalorimål som er for lave. Mange opplever bivirkninger når de setter for vanskelige mål. Disse inkluderer bivirkninger som hjernetåke, tretthet, humørsvingninger og en avbrutt metabolisme.

Noen mennesker har til og med måttet søke hjelp fra psykologer for å endre livsstilen. For å unngå konsekvensene av underspising, bør du holde ditt daglige kalorimål høyt nok til å holde deg fornøyd og mett, men ikke for lavt slik at du ikke føler deg sulten.

Ved å følge disse stegene er du kommet langt på vei til å lykkes med å gå ned i vekt på en sunn måte. Veien til en ny og sunnere livsstil trenger ikke å være så vanskelig som mange skal ha det til!