Lett fordøyelig mat (HJELP tarmen din på denne måten)

Når det kommer til kostholdet vårt, fokuserer vi ofte på hva vi bør spise for å holde oss friske og opprettholde en sunn vekt. Det er imidlertid like viktig å være oppmerksom på hvordan kroppen vår fordøyer maten vi spiser.

For mange av oss kan visse matvarer være vanskelige å fordøye, noe som fører til ubehagelige symptomer som oppblåsthet, gass og magesmerter. Men den gode nyheten er at det finnes mange typer lett fordøyelig mat som kan bidra til å lindre disse symptomene og fremme generell tarmhelse.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvilke typer mat som er lett å fordøye, tilberedningsmetoder som kan bidra til å gjøre dem enda mer fordøyelige, og tips for å opprettholde en sunn fordøyelse.

Så hvis du ønsker å gi tarmen et avbrekk og gjøre måltidene dine mer behagelige å fordøye, bør du fortsette å lese!

Ulike typer lett fordøyelig mat

Hvis du vil velge og spise lett fordøyelig, er det viktig å vurdere de tre makronæringsstoffene: protein, karbohydrater og fett. Hvert av disse makronæringsstoffene spiller en spesifikk rolle i fordøyelsesprosessen og kan ha ulike effekter på kroppen.

lett fordøyelig frokost

Proteinkilder

 • Fisk og sjømat er utmerkede kilder til magert protein som er lett å fordøye. De er også rike på omega-3 fettsyrer, som kan bidra til å redusere betennelse i tarmen.
 • Fjærfe, som kylling og kalkun, er et annet flott alternativ for lett fordøyelig protein. Det er en mager proteinkilde som også inneholder lite fett.
 • Egg er en annen god kilde til protein som er lett å fordøye. De er allsidige, rimelige og kan tilberedes på en rekke måter.

Karbohydrater

 • Helkorn som quinoa, havre og brun ris er utmerkede kilder til lett fordøyelige karbohydrater. De er rike på fiber, som kan bidra til å fremme regelmessig avføring og forbedre tarmhelsen.
 • Frukt og grønnsaker er også gode kilder til lettfordøyelige karbohydrater. Bananer, epler, søtpoteter og bladgrønt er alle gode alternativer.

Fett

 • Avokado er en god kilde til sunt fett og lett fordøyelig mat. De er også rike på fiber, som kan bidra til å fremme regelmessig avføring.
 • Nøtter og frø, som mandler, chiafrø og linfrø, er en annen utmerket kilde til sunt fett som er lett å fordøye. De er også rike på omega-3 fettsyrer, som kan bidra til å redusere betennelse i tarmen.
 • Olivenolje er et flott alternativ for lett fordøyelig fett. Den er rik på enumettet fett og antioksidanter, som kan bidra til å forbedre tarmhelsen.

lett fordøyelig middag

Gjør maten lettere fordøyelig ved å benytte riktig tilberedningsmetode

Tilberedningsmetoder kan også spille en stor rolle for å gjøre maten mer fordøyelig. Her er noen metoder som kan bidra til å gjøre måltidene dine enklere for tarmen:

 • Damping: Denne tilberedningsmetoden bidrar til å bevare næringsstoffene i maten samtidig som den gjør den lettere å fordøye.
 • Mosing (blending): Å blande frukt og grønnsaker til smoothies eller supper kan bidra til å bryte ned fibrene, noe som gjør det lettere å fordøye.
 • Grilling: Grilling av kjøtt og grønnsaker kan bidra til å bryte ned fibrene, noe som gjør dem lettere å fordøye.
 • Baking: Baking er et annet flott alternativ for å gjøre maten mer fordøyelig.
 • Koking: Koking er en annen metode som kan bidra til lett fordøyelig mat ved å bryte ned matens fibrer.

mat som er lett å fordøye

Dette er noen av måtene du kan bidra til lett fordøyelig mat ved å velge riktig tilberedningsmetode. Det å inkludere disse metodene og matvarene i kostholdet ditt kan hjelpe deg å få en enkel fordøyelse, redusere ubehag og fremme tarmhelsen.

Tips for lettere fordøyelse av mat

I tillegg til å velge lett fordøyelig mat og tilberedningsmetoder som bryter ned fibrene, er det noen andre ting du kan gjøre for å fremme sunn fordøyelse. Her er noen tips du bør huske på:

 • Tygg maten godt: Det å tygge maten riktig kan gjøre det lettere for kroppen å fordøye. Det hjelper også å frigjøre flere enzymer som hjelper i fordøyelsesprosessen.
 • Unngå å spise for raskt: Det å spise raskt kan føre til overspising, noe som kan forårsake ubehag og gjøre det vanskeligere for kroppen å fordøye maten ordentlig.
 • Spis mindre, hyppigere måltider: Ved å spise mindre, hyppigere måltider kan du bidra til å holde stoffskiftet jevnt og forhindre overspising.
 • Unngå å spise for nær sengetid: Hvis du spiser nær sengetid kan det bli vanskeligere for kroppen å fordøye maten ordentlig, og det kan føre til ubehag mens du sover.
 • Drikk mye vann: Å drikke mye vann kan bidra til å holde kroppen hydrert og kan også bidra til å skylle ut giftstoffer som kan forårsake fordøyelsesproblemer. Sett deg inn i hvor mye vann du bør drikke hver dag, og mål om du oppfyller det!

Oppsummering – slik kan du fordøye mat lettere

Det mange matvarer og tilberedningsmetoder som kan gjøre måltidene dine lettere å fordøye. Å inkludere lett fordøyelig mat som magre proteinkilder, helkorn, frukt og grønnsaker, samt sunt fett i kostholdet ditt, er veldig viktig. Videre kan du tilberede maten på en måte som gjør det enklere å fordøye den, noe som kan bidra til å lindre ubehag og fremme generell tarmhelse.

I tillegg kan det å være oppmerksom på matvanene dine og sørge for å tygge maten godt, bør du unngå å spise for raskt og spise mindre, hyppigere måltider bidra til å fremme sunn fordøyelse.

Husk at en sunn fordøyelse er nøkkelen for generell helse og velvære, og det er alltid en god idé å snakke med legen din eller en ernæringsfysiolog hvis du trenger ytterligere hjelp rundt temaet lett fordøyelig mat eller andre tarmvansker.

Kostholdsrådgiver | Alle artikler

Astrid Hansen kan mye om mangt når det kommer til kosthold, ernæring og helse. Med flere års erfaring som kostholdsrådgiver, både kommunalt og i det privat, vet Astrid akkurat hva som skal til for å gjøre matinntaket ideelt for å bidra til god helse.