Slik kan du fryse grønnsaker (Praktiske tips)

Ved å fryse grønnsaker kan du oppbevare dem trygt til senere bruk, samtidig som du bevarer grønnsakenes næringsstoffer og smak i flere måneder fremover.

Les videre for å se hvordan du på best mulig vis kan fryse grønnsaker enkelt og effeketivt, og hvordan du kan unngå noen av de vanligste feilene folk gjør.

Fordeler med å fryse grønnsaker

Det er mange fordeler med å fryse grønnsaker. Først og fremst bidrar det til å bevare friskheten og næringsverdien til grønnsakene mye lenger enn om den var oppbevart i kjøleskapet eller på benken.

Det lar deg også spare penger ved å kjøpe i store kvantum når produktene er i sesong, og deretter oppbevare dem for senere bruk. I tillegg er frosne grønnsaker ofte lettere å tilberede enn ferske, da de ikke trenger å vaskes eller kuttes før tilberedning.

Til slutt er det veldig praktiskt, ettersom grønnsakene raskt kan legges til retter uten ekstra forberedelsestid.

Grønnsaker som kan fryses

kan man fryse grønnsaker
Det finnes mange typer grønnsaker som kan fryses

De fleste typer grønnsaker kan trygt fryses med godt resultat, men noen er imidlertid bedre egnet for frysing enn andre på grunn av deres tekstur eller smaksprofil etter å ha blitt frosset. De mest populære typene grønnsaker som fryser godt inkluderer brokkoli, blomkål, gulrøtter, paprika, mais, erter, grønne bønner, spinat og grønnkål.

Rotgrønnsaker som poteter og søtpoteter kan også fryses, men bør kun brukes i kokte retter etter å ha blitt tint, da de har en tendens til å bli grøtaktige når de spises rå etter å ha blitt frosset.

Grønnsaker er for øvrig bare en av mange typer mat som kan fryses. Visste du at du for eksempel også kan fryse kokte egg uten problemer? Eller hva med å fryse pølsene som er igjen fra middagen? Du kan til og med fryse kokt ris! Ved å lære seg å fryse ulike typer mat, er det mye letter å unngå matsvinn.

Hvis du vil fryse ost, er det imidlertid lurt å lære seg hvilke oster som kan fryses.

Slik fryser du grønnsaker

Det første trinnet for å fryse grønnsaker er å skylle dem godt under kaldt vann før du skjærer dem i mindre biter om ønskelig (dette vil avhenge av hvilken type rett du planlegger å bruke dem i).

Når grønnsakene er hakket eller stående hele (avhengig av preferanser), legger du grønnsakene på et stekebrett dekket med bakepapir eller en silikonmatte slik at hver del ikke berører en annen del (dette vil bidra til å forhindre at de klumper seg). Sett brettet i fryseren til hver del er helt frossen (dette vil ta flere timer).

Når de er helt frosne, overfører du dine frosne grønnsaker til lufttette fryseposer eller beholdere merket med datoen de ble tilberedt, slik at du vet hvor lenge de har vært lagret i fryseren.

Slik lykkes du med å fryse grønnsaker

Når du fryser grønnsaker, er det flere ting du må være oppmerksom på, slik at du lykkes med å fryse grønnsakene.

 • Pass på at hver grønnsak er helt tørr før du legger den på stekebrettet. Eventuell fuktighet på dem kan forårsake iskrystaller, noe som vil påvirke teksturen deres når de er tint.
 • Unngå å overfylle stekebrettet, slik at hver bit som skal fryses kan fryses individuelt.
 • Merk alle poser eller beholdere med navn og dato slik at du vet nøyaktig hva som er inni hver enkelt.
 • Bruk de frosne grønnsakene innen 6-8 måneder for optimal smak og tekstur.
 • Ikke frys tinte grønnsaker på nytt. Når den er tint, kan gjenfrysing forårsake bakterievekst og potensielt gjøre deg syk.
 • Vær oppmerksom på at noen grønnsaker kan misfarges når de fryses, men de er fortsatt spiselige.
 • Start med råvarer av høy kvalitet for å sikre optimale resultater ved frysing.

Tips for oppbevaring av frosne grønnsaker

hvordan fryse grønnsaker
Når du skal fryse grønnsaker er det mange fordeler ved å følge tips og råd

For å sikre at de frosne grønnsakene dine opprettholder optimal smak og tekstur, bør du følge disse tipsene for oppbevaring av frosne grønnsaker.

 • Bruk en lufttett beholder eller pose for å bevare smak og tekstur.
 • Plasser beholderen eller posen bakerst i fryseren, ettersom kald luft synker og varm luft stiger opp, så dette vil bidra til å holde maten kaldere lenger.
 • For å oppnå best mulig smak og tekstur, bør frosne grønnsaker brukes innen 6-8 måneder.
 • Ta ut bare det du trenger om gangen for å forhindre unødvendig eksponering for varm luft, noe som kan føre til tining og omfrysing som fører til tap av smak og tekstur.
 • Merk alle beholdere eller poser slik at du vet nøyaktig hva som er inni hver pose og hvor lenge det har vært lagret, så ingenting blir dårlig før tiden.

Tining og oppvarming av frosne grønnsaker

Når du er klar for å bruke dine frosne grønnsaker igjen, tar du dem fra fryseren én time før du planlegger å bruke dem. Du kan enten la dem stå i romtemperatur eller sette dem i kjøleskapet til du skal bruke dem, avhengig av oppskriften.

For å tine grønnsakene raskere, kan du legge posen eller beholderen i en bolle fylt med lunkent vann. Når du varmer opp de tinte grønnsakene, må du alltid varme dem grundig til de er dampende varme hele veien gjennom før servering. Dette vil bidra til å drepe eventuelle gjenværende bakterier. Ikke frys tinte grønnsaker på nytt.

Konklusjon

Det å fryse grønnsaker hjemme hjemme er fullt mulig, og ved å følge disse trinnene går det mye enklere enn forventet. Bare husk at riktig forberedelse og merking før du legger den i fryseren, samt å følge beste praksis mens du oppbevarer og varmer opp grønnsakene etterpå for å sikre optimale resultater hver gang.

Kostholdsrådgiver | Alle artikler

Astrid Hansen kan mye om mangt når det kommer til kosthold, ernæring og helse. Med flere års erfaring som kostholdsrådgiver, både kommunalt og i det privat, vet Astrid akkurat hva som skal til for å gjøre matinntaket ideelt for å bidra til god helse.