Vitaminer under graviditet (Viktige vitaminer gravid)

Graviditeten er en avgjørende tid for helsen og utviklingen til det voksende fosteret. Riktig ernæring i denne perioden er avgjørende for både mors helse og babyens vekst og utvikling. Å sikre at kroppen får tilstrekkelige mengder viktige vitaminer og mineraler under graviditet er en viktig del av dette.

I denne artikkelen vil vi diskutere det anbefalte daglige inntaket av viktige vitaminer gravid for kvinner, og den spesifikke rollen og fordelene til hver av vitaminene under graviditeten.

Anbefalt daglig inntak av viktige vitaminer for gravide

Anbefalt daglig inntak av viktige vitaminer for gravide er generelt høyere enn anbefalt inntak for ikke-gravide kvinner. Dette er fordi det utviklende fosteret har økt etterspørsel etter visse næringsstoffer. Hvis du nettopp tatt en graviditetstest og funnet ut at du er gravid, er det derfor på tide å planlegge et økt inntak av vitaminer gravid.

hvilke vitaminer trenger gravide


De spesifikke anbefalingene for vitamininntak under graviditet kan variere avhengig av individets alder, livsstil og eventuelle underliggende helsemessige forhold. Det er viktig for gravide kvinner å rådføre seg med helsepersonell for personlige vitaminanbefalinger.

Her er en oversikt over anbefalt daglig inntak av viktige vitaminer for gravide kvinner:

 • Folsyre: 600-800 mikrogram
  Folsyre er et B-vitamin som er viktig for riktig utvikling av nevralrøret, som blir til hjernen og ryggmargen. Tilstrekkelig inntak av folsyre før og under tidlig graviditet kan bidra til å forhindre store fødselsskader i hjernen og ryggraden. Folsyre er også viktig for produksjonen av røde blodlegemer og metabolismen av homocystein, en forbindelse som er knyttet til hjertesykdom.
 • Jern: 27 mg
  Jern er et essensielt mineral som er viktig for produksjonen av røde blodceller, som frakter oksygen til kroppens vev. Under graviditeten øker kroppens behov for jern for å støtte det voksende fosteret og utvidelsen av mors blodvolum.

  Tilstrekkelig jerninntak er viktig for å forhindre anemi, som er en vanlig tilstand under svangerskapet preget av lavt antall røde blodlegemer. Alvorlig anemi under graviditet kan øke risikoen for komplikasjoner, som for tidlig fødsel og lav fødselsvekt.
 • Kalsium: 1000-1300 mg
  Kalsium er et mineral som er viktig for utvikling av sterke bein og tenner, samt normal blodpropp og muskelfunksjon. Under graviditeten øker kroppens behov for kalsium for å støtte det voksende fosteret og utvidelsen av mors blodvolum.

  Tilstrekkelig kalsiuminntak er viktig for å forhindre bentap og sikre at fosteret i utvikling har tilstrekkelig kalsium for riktig beinutvikling.
 • Vitamin D: 600-800 IE
  Vitamin D er et næringsstoff som er viktig for beinhelse, immunforsvar og absorpsjon av kalsium. Under graviditeten øker kroppens behov for vitamin D for å støtte det voksende fosteret og utvidelsen av mors blodvolum.

  Tilstrekkelig vitamin D-inntak er viktig for å forhindre bentap og sikre at fosteret i utvikling har tilstrekkelig vitamin D for riktig beinutvikling. Vitamin D er også viktig for opptaket av kalsium, som er nødvendig for normal utvikling av fosterskjelettet.
 • Andre viktige vitaminer: Vitamin C, Vitamin B12 og andre B-vitaminer etter behov
  Vitamin C er en antioksidant som er viktig for utviklingen av kollagen, et protein som er viktig for riktig funksjon av hud, blodårer og annet vev.

  Vitamin B12 er et B-vitamin som er viktig for riktig funksjon av hjernen og nervene, samt produksjonen av røde blodlegemer.

  Tilstrekkelig inntak av disse vitaminene er viktig for helsen til både moren og det utviklende fosteret.

Det anbefales generelt at gravide dekker vitaminbehovet gjennom kostholdet først, og bruker kosttilskudd etter behov for å fylle eventuelle hull. Det er viktig å diskutere bruken av kosttilskudd med helsepersonell før du tar dem, siden noen kosttilskudd kan ha risiko eller påvirke medisiner.

Tips og råd for å få nok vitaminer gravid gjennom kosthold og kosttilskudd

vitaminer for gravide


Her er noen tips for å oppnå det anbefalte daglige inntaket av viktige vitaminer under graviditet gjennom kosthold og kosttilskudd:

 1. Spis et variert og balansert kosthold som inkluderer en rekke matvarer fra alle matvaregrupper.
 2. Velg matvarer som er rike på viktige vitaminer som er viktige under graviditet, for eksempel:
 3. Folsyre: Grønne bladgrønnsaker, belgfrukter, sitrusfrukter, forsterkede korn og frokostblandinger
 4. Jern: magert kjøtt, fjærfe, fisk, egg, bønner, tofu, nøtter og frø
 5. Kalsium: Meieriprodukter, grønne bladgrønnsaker, tofu, mandler og forsterkede korn og juice
 6. Vitamin D: Beriket mat (som noen typer melk, appelsinjuice og frokostblandinger), egg og fet fisk
 7. Vitamin C: Sitrusfrukter, bær, grønne bladgrønnsaker, paprika og brokkoli
 8. Vitamin B12: Kjøtt, fjærfe, fisk, egg og meieriprodukter
 9. Hvis nødvendig kan du bruke kosttilskudd for å oppnå det anbefalte daglige inntaket av viktige vitaminer. Det er viktig å diskutere bruken av kosttilskudd med en lege før du tar dem, siden noen kosttilskudd kan være risikable å innta sammen med medisiner.
 10. Unngå å ta høye doser av vitaminer eller mineraler uten råd fra helsepersonell, da dette kan være skadelig.

Det anbefales generelt at gravide dekker næringsbehovet gjennom kostholdet først, og bruker kosttilskudd etter behov for å fylle eventuelle hull. Snakk med legen om hvordan dette best kan gjøres for deg.

hvilke vitaminer bør gravide ta

Viktig å vite ved inntak av vitamintilskudd under graviditet

Det er noen sikkerhetshensyn du bør huske på når du bruker kosttilskudd under graviditet.

Høye doser av visse vitaminer og mineraler kan være skadelig. For eksempel kan høye doser vitamin A øke risikoen for fødselsskader, og høye doser jern kan forårsake forstoppelse og andre gastrointestinale bivirkninger.

Det er viktig å velge kosttilskudd som er trygge og av god kvalitet. Se etter kosttilskudd som er testet og sertifisert av tredjeparter.

vitaminer under graviditet

Konklusjon

Riktig ernæring er avgjørende for helsen til både moren og det utviklende fosteret under svangerskapet. Å sikre at kroppen har tilstrekkelige mengder viktige vitaminer og mineraler er en viktig del av dette. Det anbefales at gravide dekker vitaminbehovet sitt gjennom kostholdet først, og bruker kosttilskudd etter behov for å fylle eventuelle hull.

Det er viktig å konsultere lege eller annet helsepersonell for å få personlige anbefalinger om kosthold og kosttilskudd under graviditet og å være klar over eventuelle sikkerhetshensyn. Riktig vitamininntak er viktig for en sunn utvikling av fosteret og den generelle helsen til moren under svangerskapet.

Gynekolog | Alle artikler

Marta Glærum er utdannet gynekolog, noe som betyr at hun er lege med spesialisering i fødselshjelp og kvinnesykdommer. Marta skriver om graviditet, fødsel og alt annet hun vet at kvinner lurer på.