Hvordan koke poteter (+ Perfekt poteter koketid)

Hvordan koke poteter er noe enhver nordmann bør vite, ettersom kokte poteter er en enkel og allsidig tilberedningsmetode som kan brukes til å lage en rekke retter. Enten du ønsker å lage deilig potetmos, en klassisk potetsalat, eller bare vil ha vanlige kokte poteter som en enkel siderett, er det å koke poteter en rask og enkel måte å tilberede dem til perfeksjon.

Les videre for å finne ut alt du trenger å vite om hvordan koke poteter riktig, inkludert forberedelse, koketeknikker og serveringsforslag. Enten du er en erfaren kokke eller akkurat har startet på hjemmekjøkkenet, gir denne guiden gi deg all informasjonen du trenger for å lage deilige kokte poteter hver gang.

Steg 1: Forberedelser

Før du begynner å koke poteter, er det viktig å forberede dem riktig for matlaging. Du bør gjøre følgende:

 • Vask potetene grundig under kaldt rennende vann for å fjerne smuss eller rusk.
 • Hvis du vil, skreller du potetene med en grønnsaksskreller eller en liten skrellekniv. Du kan la skinnet være på hvis du foretrekker det, spesielt for små, voksaktige poteter. Bare pass på å gi dem en god skrubb for å fjerne smuss eller flekker.
 • Skjær potetene i jevnstore biter, avhengig av ønsket sluttrett. For potetmos vil du kutte potetene i små, jevne terninger. Til potetsalat eller hele kokte poteter kan du la potetene stå hele eller skjære dem i skiver. Bare pass på å kutte potetene i lignende størrelser slik at de koker jevnt.

Hvis du koke poteter av stor størrelse, kan det være lurt å forkoke dem i noen minutter før du legger dem til den siste retten. Dette vil hjelpe dem å lage jevnere mat og redusere den totale koketiden. For å forkoke, tilsetter du potetene i en kjele med kokende vann i ca. 5 minutter. Tøm deretter av og sett til side til de skal brukes.

Spesielle hensyn

Hvis du skal koke poteter som er små, voksaktige poteter, trenger du kanskje ikke kutte dem i det hele tatt. Bare skrubb dem godt og la dem stå hele til koking.

Til potetsalat kan det være lurt å kutte de kokte potetene i mindre biter for å gjøre dem lettere å blande med de andre ingrediensene. Bare pass på å la potetene avkjøles helt før du skjærer dem for å unngå at de faller fra hverandre.

Hvis du lager potetmos, kan du enten la skallet være på eller skrelle potetene før de koker. Å la skallet sitte på vil gi potetmosen et rustikk, teksturert utseende, mens skrelling av potetene vil gi deg en jevnere, mer kremet konsistens.

poteter koketid

Steg 2: Koke poteter

Nå som potetene dine er tilberedt, er det på tide å begynne å koke poteter. Her er hva du må gjøre:

 1. Fyll en stor kjele med nok vann til å dekke potetene helt.
 2. Tilsett omtrent 1 ts salt per liter vann for å krydre potetene og forbedre smaken.
 3. Sett kjelen på komfyren og kok opp vannet på høy varme.
 4. Når vannet koker, tilsetter du potetene forsiktig i kjelen.
 5. Reduser varmen til middels lav og la potetene småkoke til de er møre. Den nøyaktige koketiden vil avhenge av størrelsen og typen poteter du bruker. Du kan teste om den er ferdig ved å stikke hull i en potet med en skarp kniv eller gaffel. Hvis kniven eller gaffelen lett glir inn og ut av poteten, er de klare.
 6. Når potetene er møre, tømmer du forsiktig vannet fra kjelen med en sil eller et dørslag.

Hvis du lager potetmos, kan du legge potetene tilbake i kjelen og bruke en potetstapper eller elektrisk mikser for å mose dem til ønsket konsistens.

Valgfrie ingredienser for koking av poteter

Du kan legge til en rekke ingredienser i det kokende vannet for å gi potetene ekstra smak. Noen alternativer inkluderer urter som rosmarin, timian eller basilikum, eller krydder som paprika eller hvitløkspulver.

Bare pass på å ikke tilsette for mye, da dine norske poteter skal være stjernen i retten.

hvor lenge skal poteter koke

Serveringsforslag

Nå som du har mestret kunsten å koke poteter, er det på tide å bestemme hvordan du vil servere dem. Her er noen ideer:

Helkokte poteter:

Hvis du har kokt potetene hele, kan du servere dem som en enkel siderett med en smørklatt og et dryss urter eller krydder. Du kan også kutte dem i terninger og servere dem med en dipsaus eller et dryss revet ost.

Potetmos

Potetmos er en klassisk kosemat som hele familien kan like, og er lett å lage med kokte poteter. Bare tøm potetene og sett dem tilbake i kjelen, og bruk deretter en potetstapper eller elektrisk mikser for å mose dem til ønsket konsistens. Du kan tilsette smør, melk eller fløte for å gjøre potetmosen kremet, eller la dem være som de er for en mer rustikk, tykk tekstur.

Potetsalat

Kokte poteter er den perfekte basen for en klassisk potetsalat. Når potetene er kokt og avkjølt, kutter du dem i små biter og blander dem med majones, sennep, løk i terninger og hakkede urter. Du kan også legge til kokte egg i terninger, selleri i terninger eller pickles i terninger for ekstra smak og crunch.

Uansett hvordan du velger å servere de kokte potetene dine, finnes det uendelige måter å tilpasse dem etter din smak. Få også med deg noen ekstra tips og råd i neste avsnitt, for å hjelpe deg med å ta kokte poteter dine til neste nivå.

Glem ikke at du enkelt kan fryse kokte poteter – du trenger ikke å kvitt deg med det som er igjen av potetene etter dagens middag. Fryste poteter kan enkelt brukes til et senere måltid en annen dag.

Tips og råd til hvordan koke poteter perfekt

Her er noen nyttige tips og råd for hvordan koke poteter på et helt nytt og imponerende nivå du ikke har opplevd tidligere.

 • For å få en kjempemyk potetmos, kan du prøve å bruke en potetpresser i stedet for en moser eller elektrisk mikser. En potetpresser gir en kremlignende, klumpfri konsistens som er perfekt for fancy middagsselskaper eller flotte familiemiddager.
 • Hvis du lager potetsalat kan du prøve å kjøle de kokte potetene i kjøleskapet i noen timer før du skjærer dem. Dette gjøre dem fastere og lettere å kutte i jevne biter, uten at de faller fra hverandre.
 • For å gi en unik vri på dine kokte poteter, kan du prøve å tilsette en skvett eddik til det kokende vannet. Eddiken vil gi potetene en subtil, syrlig smak som passer godt til mange retter.
 • Unngå den vanlige feilen med å under- eller overkoke potetene. Underkokte poteter vil være harde og vanskelige å mose eller kutte, mens overkokte poteter vil falle fra hverandre og bli grøtaktige. For å unngå disse problemene, må du sørge for å teste potetene for ferdighet med en skarp kniv eller en gaffel, og ta dem av varmen så snart de er møre.

Det er det! Med disse tipsene og triksene i baklommen, har du alt du trenger for å lage perfekt kokte poteter hver eneste gang.

kokte poteter

Visste du forresten at du kan lage bakt potet i mikrobølgeovnen? Hvis du ønsker variasjon fra kokte poteter, kan dette være et perfekt alternativ.

Poteter koketid – hvor lenge skal poteter koke?

En av de viktigste aspektene ved å koke poteter er å få riktig koketid. Underkokte poteter vil være harde og vanskelige å mose eller kutte, mens overkokte poteter vil falle fra hverandre og bli grøtaktige. For å unngå disse problemene er det viktig å vite hvor lenge du skal koke potetene dine basert på størrelse og type.

Her er en veiledende guide for perfekt poteter koketid:

 • Små, voksaktige poteter (som nypoteter eller småpoteter): 15-20 minutter
 • Middels store poteter: 20-30 minutter
 • Store poteter: 30-40 minutter


Husk at dette er grove anslag og den faktiske koketiden din kan variere avhengig av størrelsen og formen på potetene dine. Den beste måten å finne ut om potetene dine er ferdige på er å teste dem med en skarp kniv eller gaffel. Hvis kniven eller gaffelen lett glir inn og ut av poteten, er de ferdige.

Hvis du skal koke poteter for en bestemt oppskrift, for eksempel potetmos eller potetsalat, bør du følge oppskriftens anbefalte koketid. Noen oppskrifter kan kreve å forkoke potetene i noen minutter før de legges til den siste retten, mens andre kan kreve lengre koketider for å koke potetene helt.

Ved å holde øye med koketiden og teste potetene for ferdighet, kan du sikre at dine kokte poteter blir perfekt stekt hver gang.

Konklusjon

I denne artikkelen har vi dekket alt du trenger å vite om hvordan koke poteter, inkludert forberedelse, koketeknikker og serveringsforslag. Enten du ønsker å lage deilig potetmos, en klassisk potetsalat eller bare en enkel siderett, er koking av poteter en rask og enkel måte å tilberede dem til perfeksjon.

Husk å vaske og forberede potetene ordentlig før de koker, og bruk en stor kjele med nok vann til å dekke dem. Tilsett en klype salt i det kokende vannet for å krydre potetene og forbedre smaken. Test om de er ferdige med en skarp kniv eller gaffel, og ta potetene av varmen så snart de er møre.

Eksperimenter med forskjellige typer poteter og krydderalternativer for å finne din favorittmåte å nyte kokte poteter på. Kos deg med dine deilige kokte poteter!

Kostholdsrådgiver | Alle artikler

Astrid Hansen kan mye om mangt når det kommer til kosthold, ernæring og helse. Med flere års erfaring som kostholdsrådgiver, både kommunalt og i det privat, vet Astrid akkurat hva som skal til for å gjøre matinntaket ideelt for å bidra til god helse.