Metallsmak i munnen (årsaker, behandling og forebygging)

Metallsmak i munnen er en endring i den normale smaken av mat og drikke, og kan være ubehagelig og ekkelt å oppleve. Det kan beskrives som en metallisk, sur eller bitter smak som vedvarer selv når man ikke spiser eller drikker. Denne smaksendringen kan være ubehagelig og kan påvirke en persons appetitt og matglede.

Metallisk smak i munnen er ikke en sjelden forekomst, og det kan skje uavhengig av hvor mange tenner man har. Det anslås å påvirke rundt 12 % av befolkningen generelt på et tidspunkt i livet. Det finnes mange mulige årsaker til metallisk smak i munnen, noe vi skal se nærmere på i denne artikkelen.

Symptomer på metallsmak i munnen

Det vanligste symptomet på metallsmak i munnen er nettopp det at du føler en uvanlig og ubehagelig smak av metall i munnen. I tillegg til dette kan du også oppleve noen av følgende symptomer:

Symptomer assosiert med metallisk smak i munnen kan omfatte:

 • Smaksforandringer: En metallisk, sur eller bitter smak som vedvarer selv når man ikke spiser eller drikker, er det vanligste symptomet på metallisk smak i munnen. Smaksendringen kan være ubehagelig og kan påvirke en persons appetitt og matglede.
 • Munntørrhet: Munntørrhet, eller xerostomi, kan også bidra til en metallisk smak i munnen. Munntørrhet kan være forårsaket av medisiner, alder eller visse medisinske tilstander.
 • Dårlig ånde: Dårlig ånde, eller halitose, kan også være et symptom på metallisk smak i munnen. Dårlig munnhygiene, infeksjoner og visse medisinske tilstander kan forårsake dårlig ånde.
tannproblemer kan forårsake metall smak i munnen

Vanlig årsaker til metallisk smak i munnen

Det finnes flere vanlige årsaker til metallsmak i munnen. La oss se nærmere på noen av de vanligste årsakene til at du kan oppleve en merkelig og ubehagelig metallisk smak i munnen:

 • Medisiner: Noen medisiner, som antibiotika, blodtrykksmedisiner og smertestillende midler, kan endre smaken på mat og drikke. Denne bivirkningen er vanligvis forbigående og går over når du stopper med medisinen.
 • Tannproblemer: Tannproblemer, for eksempel tannråte eller tannkjøttsykdom, kan også forårsake metallsmak i munnen. Dårlig munnhygiene, som kan føre til disse problemene, kan også bidra til smaksendringen.
 • Næringsmangel: Næringsmangel, spesielt av sink, kan føre til smaksendringer. Sink er viktig for å opprettholde smakssansen, og en mangel på sink kan gi bitter eller metallisk smak i munnen.
 • Infeksjoner: Infeksjoner, som de i bihulene eller halsen, kan også forårsake metallisk smak i munnen. Disse infeksjonene kan endre smakssansen og føre til at en metallisk smak vedvarer selv når du ikke spiser eller drikker.
 • Bihuleproblemer: Bihuleproblemer, som bihulebetennelse eller allergier, kan også forårsake metallisk smak i munnen. Bihulene er koblet til munn og svelg, og når de er betent eller infisert kan det påvirke smakssansen.

Det er viktig å oppsøke helsepersonell eller tannlege hvis metall smak i munnen vedvarer eller hvis den også fører med seg andre symptomer. På den måten kan du få hjelp til å identifisere årsaken og bestemme det beste behandlingsforløpet.

Uvanlige årsaker til metallsmak i munnen

I tillegg til de vanlige årsakene vi allerede har nevnt, finnes det også noen mindre vanlige årsaker til hvorfor du kan oppleve en metallsmak i munnen. Disse kan blant annet inklduere følgende årsaker:

hvordan bli kvitt metallisk smak i munnen

Det er flere uvanlige årsaker til metallisk smak i munnen. Disse inkluderer:

Graviditet: Graviditet kan endre en persons smakssans, og noen kvinner kan oppleve en metallisk smak i munnen under graviditeten. Dette er vanligvis forbigående og metallsmak i munnen gravid går over etter fødsel.

Kreftbehandling: Kreftbehandling slik som kjemoterapi og stråling, kan også endre måten mat smaker på. Disse behandlingene kan forårsake smaksendringer og en metall smak i munnen.

Metallforgiftning: Metallforgiftning, for eksempel fra bly eller kvikksølv, kan også forårsake metallsmak i munnen. Metallforgiftning kan påvirke smakssansen og føre til at en metallisk smak vedvarer selv når man ikke spiser eller drikker.

Behandling: Hva hjelper mot metallsmak i munnen?

Behandling av en ubehagelig metallisk smak i munnen vil avhenge av den underliggende årsaken – noe du bør få en lege til å konkludere. Avhengig av hva legen kommer frem til, inkluderer de mest vanlgie behandlingsalternativene blant annet:

 • Bytte av medisiner: Hvis metallsmaken er forårsaket av en medisin, kan det hjelpe å bytte til en annen medisin eller justere dosen. Det er viktig å snakke med en helsepersonell før du stopper eller endrer noen medisiner.
 • Behandling av tannproblemer: Som nevnt kan tannproblemer forårsake metallsmak i munnen. Å behandle disse problemene kan bidra til å forbedre smaken slik at du blir kvitt den ekle metallsmaken.
 • Ta tak i næringsmangel: Hvis du liker av næringsmangel, for eksempel mangel på sink, kan det hjelpe å ta kosttilskudd eller justere kostholdet, ettersom mangel på sink kan være en sentral årsak til metallsmaken.
 • Behandling av infeksjoner: Infeksjoner i for ekesmpel bihulene eller halsen kan forårsake metallsmak i munnen. Antibiotika eller andre medisiner kan være nødvendig for å behandle infeksjonen.
 • Håndtering av bihuleproblemer: Bihuleproblemer, enten det er bihulebetennelse eller allergier, kan forårsake metallisk smak i munnen. Behandling kan innebære medisiner for å redusere betennelse og lindre symptomer.

Hvordan forhindre metallsmak i munnen (Gode tips og råd)

Hvis du er bekymret for å få metallsmak i munnen, finnes det heldigvis flere råd som hjelper deg med å forhindre nettopp dette.

 1. Oppretthold god munnhygiene: Regelmessig børsting og tanntråd kan bidra til å forhindre tannproblemer, som tannråte og tannkjøttsykdom, som kan forårsake metallsmak i munnen.
 2. Unngå visse medisiner eller stoffer: Noen medisiner og stoffer, som tobakk og alkohol, kan endre smakssansen og forårsake metallisk smak i munnen. Ved å unngå disse stoffene eller bruke dem med måte kan du bidra til å forhindre smaksendringer.
 3. Spis et balansert kosthold: Det å spise et balansert kosthold som inneholder en rekke næringsstoffer kan bidra til å forhindre næringsmangel, som kan forårsake en metall smak i munnen. Sørg for eksempel for at du spiser både fiberrik mat, mat med magnesium og proteinrik mat, i tillegg til at du får nok sink. Det å drikke nok vann er selvsagt også alltid lurt.

Oppsummering og avsluttende råd

Kort oppsumert er metallisk smak i munnen en vanlig smaksendring som kan forårsakes av en rekke ulike årsaker. Problemet kan behandles ved å ta opp det underliggende problemet, enten det er medisinering, et tannproblem eller en infeksjon. God munnhygiene, det å unngå visse stoffer, og det å spise et balansert kosthold kan bidra til å forhindre metallisk smak i munnen.

Gynekolog | Alle artikler

Marta Glærum er utdannet gynekolog, noe som betyr at hun er lege med spesialisering i fødselshjelp og kvinnesykdommer. Marta skriver om graviditet, fødsel og alt annet hun vet at kvinner lurer på.