Sopp i munnen kjerringråd (8 tips mot trøske)

Trøske er en vanlig soppinfeksjon som påvirker munn og svelg. Det er forårsaket av overvekst av en type gjær kalt Candida albicans. Symptomer på trøske inkluderer hvite eller gule flekker på tungen, tannkjøttet og innsiden av kinnene, samt rødhet og sårhet i de berørte områdene.

Personer som har svekket immunforsvar, som de med diabetes eller HIV, har større sannsynlighet for å utvikle trost.

Hvis du leter etter en naturlig måte å behandle trøske på, er de gode nyhetene at det finnes flere effektive sopp i munnen kjerringråd. Det er ingen hemmelighet at mange kjerringråd kan være svært effektive. Mange bruker for eksempel kjerringråd mot magesmerter eller kjerringråd mot vond hoste.

Her er 8 tips for å bli kvitt soppinfeksjon i munnen (trøske):

1) Yoghurt

Probiotika i yoghurt kan bidra til å gjenopprette balansen mellom bakterier i munnen og forhindre at trost gjentar seg. Bare spis noen skjeer ren, usøtet yoghurt daglig eller påfør den direkte på det berørte området.

kjerringråd mot sopp i munnnen og trøske
Yoghurt er et av mange sopp i munnen kjerringråd du kan prøve

2) Hvitløk

Hvitløk har naturlige soppdrepende egenskaper som kan bidra til å bekjempe soppen som forårsaker trost. Knus et fedd hvitløk og bland det med litt olivenolje. Påfør blandingen direkte på det berørte området eller tilsett hvitløken til maten.

3) Saltvannsskylling

Å skylle munnen med saltvann kan bidra til å redusere betennelse og ubehag forårsaket av trøst. Bare bland en teskje salt i en kopp varmt vann og skyll munnen med det.

4) Natron

Natron kan bidra til å skape et alkalisk miljø i munnen, som kan hemme veksten av soppen som forårsaker trøst. Bland en teskje natron med litt vann for å lage en pasta og påfør den direkte på det berørte området.

5) Eplecider-eddik

Syrligheten til eplecidereddik kan bidra til å drepe soppen som forårsaker trost. Bland en spiseskje eplecidereddik med en kopp vann og skyll munnen med den eller påfør den direkte på det berørte området.

6) Hydrogenperoksid

Hydrogenperoksid kan bidra til å eliminere soppen som forårsaker trost. Bland like deler hydrogenperoksid og vann og skyll munnen med det.

7) Tetreolje (olje fra te-treet)

Tetreolje har soppdrepende egenskaper som kan hjelpe til å behandle trost. Bland noen få dråper tea tree-olje med en bærerolje som kokosnøttolje og påfør den direkte på det berørte området.

8) Nellikolje

Nellikolje har også soppdrepende egenskaper, og den kan brukes til å behandle trost. Bland noen dråper nellikolje med en bærerolje som kokosnøttolje og påfør den direkte på det berørte området.

Er sopp i munnen farlig?

Trøske, gjerne kalt sopp i munnnen, anses generelt ikke som en farlig tilstand, men det kan være ubehagelig og kan føre til andre helseproblemer hvis det ikke behandles. Hos personer med svekket immunforsvar kan trost spre seg til andre deler av kroppen, for eksempel lungene eller spiserøret, og kan føre til mer alvorlige infeksjoner.

Det er også viktig å merke seg at trost kan være et tegn på en mer alvorlig underliggende tilstand, for eksempel diabetes eller HIV, så det er alltid en god idé å konsultere legen din hvis du mistenker at du har trøske.

Hvor lenge varer sopp i munnen?

Varigheten av trøske kan variere avhengig av individet og den underliggende årsaken. Milde tilfeller av sopp i munnen kan forsvinne i løpet av noen dager til én uke med riktig behandling, enten det er sopp i munnen kjerringråd eller medisinsk behandling. Imidlertid kan mer alvorlige eller tilbakevendende tilfeller ta lengre tid å løse.

Helsepersonell kan hjelpe med å bestemme riktig behandlingsforløp og overvåke fremdriften av infeksjonen, hvis sopp i munnen kjerringråd ikke fungerer.

Generelt er det viktig å opprettholde god munnhygiene, unngå røyking og overdreven alkoholforbruk, og å holde immunforsvaret sterkt. Å spise et balansert kosthold, få regelmessig mosjon og tilstrekkelig søvn, og redusere stress, kan også bidra til å forebygge trøske.

Det er også viktig å være klar over at hvis du tar antibiotika eller andre medisiner som undertrykker immunsystemet, kan du ha høyere risiko for å utvikle sopp i munnen. Hvis du opplever noen symptomer, er det alltid en god idé å konsultere med legen for å finne årsaken og en passende behandling.

Gynekolog | Alle artikler

Marta Glærum er utdannet gynekolog, noe som betyr at hun er lege med spesialisering i fødselshjelp og kvinnesykdommer. Marta skriver om graviditet, fødsel og alt annet hun vet at kvinner lurer på.