Hvordan plante avokado (7 steg – viktig!)

Avokado er en populær frukt som trives i varme, solfylte områder. Samtidig er det fullt mulig å plante avokado i Norge. Hvordan plante avokado? Vel, hvis du vil plante avokado i hagen din, er det noen ting du bør vite for å sikre at avokadotreet ditt vokser og trives.

Følg disse stegene for å plante avokado, slik at du kan nyte denne deilige frukten i årene som kommer.

Hvordan plante avokado steg for steg

Denne guiden viser deg hele prosessen med å plante avokado hjemme i hagen.

Steg 1: Velg en frøplante eller et ungt avokado tre

Hvordan plante avokado? Først og fremst finnes to måter å starte en avokadoplante på:

  • Du kan kjøpe et ungt avokado tre fra en planteskole
  • Du kan starte med et avokadofrø

Frøplante kan være billigere, men det kan ta lenger tid før du får frukt. Et ungt tre kan koste litt mer, men du får frukt raskere. Uansett hva du velger, sørg for at treet eller frøplanten du velger er fri for sykdommer og skader.

Steg 2: Velg en god jordtype

Avokado trives best i godt drenerende jord med pH på 6,0-6,5. Du kan også bruke en blanding av torv og perlite for å øke dreneringen. Unngå å plante avokado i jord som er for leiraktig eller for sandaktig, da dette kan føre til dårlig vekst og dårlig fruktproduksjon.

avokadoplante
En avokadoplante i hagen er et vakkert syn – Hvordan plante avokado? Følg stegene i denne artikkelen

Steg 3: Plant avokado på et solrikt sted

Ideelt sett trenger avokadoer minst 6-8 timer med direkte sollys om dagen. Velg et sted i hagen din som får mye sol, og unngå å plante treet i skyggefulle områder.

Steg 4: Vann regelmessig

En avokadoplante trenger jevn fuktighet, men unngå å få vann på bladene. Det er best å vanne rundt basen av treet, slik at røttene får tilgang på vannet. Pass på at jorden ikke tørker ut, men unngå å overvanne treet. Dette kan føre til rotrot og andre problemer.

Steg 5: Gi avokadotreet litt gjødsel

Bruk en gjødsel med høyt kaliuminnhold (for eksempel tomatgjødsel) for å hjelpe treet ditt med å produsere frukt. Følg anbefalingene på gjødselpakken for å vite hvor ofte og hvor mye gjødsel du skal gi avokadotreet ditt. Unngå å overgjødsle treet, da dette kan føre til at bladene blir gule og at treet slutter å vokse.

avokado tre
Hvordan plante avokado? Et avokado tre må tas godt vare på

Steg 6: Beskytt treet mot skader

Unngå å grave eller pløye i nærheten av røttene til avokado treet. Dette kan skade røttene til din avokadoplante og svekke treet. Du bør også være forsiktig med å bruke sprøytemidler i nærheten av treet, da disse kan skade bladene og hindre fruktproduksjon.

Steg 7: Vær tålmodig

Et avokadotre tar vanligvis 2-3 år før de begynner å produsere frukt, så vær tålmodig og fortsett å ta godt vare på treet ditt. Hvis du følger disse stegene og gir treet ditt riktig omsorg, vil du snart kunne nyte saftige, velsmakende avokadoer rett fra hagen din.

Husk at planting av avokado krever litt tålmodighet, men resultatet av hvordan plante avokado vil være verdt det når du sitter med en velsmakende, hjemmeplukket avokado i hånden.

Hva er avokado bra for?

Avokado er rik på vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer. Frukten er bra for hjertet, hjernen og synsskarpheten, og kan bidra til å senke kolesterolnivået i blodet. Avokado inneholder også mye fiber, noe som kan hjelpe med å holde deg mett og øke fordøyelsen.

hva er avokado bra for
Avokado har mange helsemessige fordeler

Hvor mye veier en avokado?

En avokado kan veie fra 100 gram til over 300 gram, avhengig av størrelsen. De vanligste avokadoene veier omtrent 200 gram.

Hvor kommer avokado fra?

Avokado kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, spesielt fra regioner i Mexico og Guatemala. I dag dyrkes avokado over hele verden, spesielt i tropiske og subtropiske områder.

Hvordan modne avokado?

Avokado modner vanligvis på treet, men hvis du vil at den skal modnes raskt, kan du legge den i en papirpose sammen med et eple eller en banan. Dette vil øke mengden av etylengas i posen, noe som vil fremskynde modningen. Du kan også legge avokadoen i en papirpose alene, men dette vil ta lenger tid.

Hvordan dele avokado?

For å dele avokado, begynner du med å skjære den i to på langs. Trekk de to halvdelene fra hverandre, og fjern kjernehuset. Skjær deretter avokadoen i skiver eller terninger, avhengig av hva du ønsker å bruke den til.

Kostholdsrådgiver | Alle artikler

Astrid Hansen kan mye om mangt når det kommer til kosthold, ernæring og helse. Med flere års erfaring som kostholdsrådgiver, både kommunalt og i det privat, vet Astrid akkurat hva som skal til for å gjøre matinntaket ideelt for å bidra til god helse.