Smerter i korsryggen er en vanlig klage blant gravide kvinner, med opptil 70 % av gravide kvinner som opplever det på et tidspunkt i løpet av svangerskapet. Smerter i korsryggen kan variere fra mild til alvorlig og kan oppstå når som helst under svangerskapet, men det er mest vanlig i andre og tredje trimester.
Årsaker til vondt i korsryggen gravid
Det er flere faktorer som kan bidra til korsryggsmerter under graviditet. En av hovedårsakene er den økte vekten som en kvinne bærer under graviditeten, noe som gir ekstra belastning på nedre ryggmuskulatur.
Hormonelle endringer under svangerskapet kan også føre til at leddbåndene i bekkenet løsner, noe som kan føre til smerter i korsryggen og bekkenet.
I tillegg kan endringer i holdning som oppstår når babyen vokser føre til korsryggsmerter. For eksempel, når babyen vokser, skifter en kvinnes tyngdepunkt, noe som kan føre til at hun lener seg tilbake og belaster musklene i korsryggen.
Symptomer på vondt i korsryggen under graviditet
Symptomene på vondt i korsryggen gravid kan variere, men vanlige symptomer inkluderer smerter i korsryggen og baken, samt smerter som stråler nedover bena. Smertene kan være konstante eller intermitterende, og det kan være verre når du står eller går over lengre tid.
Noen kvinner opplever også smerte når de prøver å rulle over i sengen eller reise seg fra en stol.
Hvordan behandle vondt i korsryggen gravid
Det er flere behandlingsalternativer tilgjengelig for vondt i korsryggen gravid. Egenomsorgstiltak som hvile, varmeterapi og reseptfrie smertestillende medisiner kan være effektive for å lindre milde til moderate smerter i korsryggen.
Det er viktig å snakke med en helsepersonell før du tar noen medisiner under graviditet.
Andre behandlingsalternativer som kan anbefales av en helsepersonell inkluderer fysioterapi og kiropraktisk behandling. Disse behandlingene kan bidra til å forbedre holdningen og styrke musklene i korsryggen, noe som kan bidra til å redusere smerte.
Forebygging av vondt i korsryggen gravid
Det finnes flere steg som gravide kan ta for å forebygge smerter i korsryggen. Disse inkluderer å opprettholde god holdning, bruke komfortable sko med god støtte og å trene regelmessig.
Strekk- og styrkeøvelser kan bidra til å styrke musklene i korsryggen og forbedre den generelle kondisjonen, noe som kan bidra til å forhindre korsryggsmerter.
I tillegg er det viktig å lytte til kroppen og unngå aktiviteter som forårsaker smerte eller ubehag.
Les også hvor tidlig du kan kan graviditetstest, noe som er kjekt å vite for kommende mødre.
Er smerter i korsryggen undergraviditet noe å bekymre seg for?
I de fleste tilfeller er smerter i korsryggen under graviditet ikke en grunn til bekymring og kan håndteres med egenomsorgstiltak og behandlinger gitt av en helsepersonell.
Det er imidlertid viktig å snakke med en helsepersonell hvis smerten er alvorlig eller hvis den er ledsaget av andre symptomer, for eksempel vaginal blødning eller sammentrekninger. Disse symptomene kan være et tegn på en mer alvorlig tilstand som krever legehjelp.
Det er også viktig for gravide å være klar over tegn på prematur fødsel, da korsryggsmerter noen ganger kan være et symptom på prematur fødsel. Hvis du opplever korsryggsmerter sammen med noen av følgende symptomer, bør du kontakte helsepersonell umiddelbart:
- Sammentrekninger som kommer regelmessig (selv om de ikke er smertefulle)
- Vaginal blødning
- Væske som lekker fra skjeden
- Bekkentrykk eller ubehag
- Lav, kjedelig ryggsmerter
- En endring i vaginal utflod
- Menstruasjonslignende kramper
- Diaré
Det er alltid bedre å få undersøkt situasjonen din og snakke med helsepersonell hvis du er bekymret for symptomene dine.
Konklusjon
Vondt i korsryggen er en vanlig klage under graviditet, men den kan håndteres med egenomsorgstiltak og behandlinger gitt av en helsepersonell. Gravide kvinner kan ta skritt for å forhindre smerter i korsryggen ved å opprettholde god holdning, bruke komfortable sko og trene regelmessig. Hvis du opplever smerter i korsryggen under graviditet, er det viktig å snakke med helsepersonell for å finne det beste behandlingsforløpet.